Een nieuwe wind waait door de Griekse keuken!

20141019_135802Onlangs ging ik met vriendinnen lunchen in restaurant Philema (philema.com) in Brussel. Wat een verademing! Het maakt me erg blij te zien dat de nieuwe generatie Grieken in België afstapt van het aloude concept van Griekse restaurants, ook al hebben die zeker hun verdienste gehad. De Griekse keuken is immers zoveel meer dan ‘plat du chef’ met de lamskoteletten en keftedes, moussaka of tzatziki. Ook het interieur was dringend toe aan vernieuwing. De obligatoire standbeelden en muurschilderingen hebben plaatsgemaakt voor een nieuw concept: minimalistische rekken met authentieke producten waar niet alleen mee gekookt wordt, maar die ook te koop worden aangeboden. We bestelden verschillende hapjes zoals dakos, choriatiki salade en heerlijke fava gemaakt met spliterwten uit Santorini zodanig dat we met z’n allen van de mezze konden proeven. En na nog een Kretenzische raki, kocht ik met plezier ‘meli dasos’, met op het etiket de vertederende Nederlandse vertaling ‘honing van het bos’ en een doosje ‘faskomilo’, ‘kruidenthee voor een goeie nachtrust’. Dit zijn geen gerechten aangepast aan de smaak van de Belgen, maar precies zoals ze in Griekenland ook geserveerd worden. We waren dan ook in het gezelschap van een grote, luidruchtige tafel Grieken.

Philema staat voor de maaltijd die aangeboden wordt aan gasten en de gastvrijheid die ermee gepaard gaat. Hun filosofie bestaat er uit dat je je geen gast voelt bij hen aan tafel, maar een lid van de familie. Reeds in het antieke Griekenland, was gastvrijheid tegenover vreemdelingen een zeer belangrijk aspect van de cultuur. Ook in het huidige Griekenland is ‘filoxenia’, nog steeds zeer belangrijk.

Verder hebben ze hun concept gebaseerd op het ‘thermopolium’ uit de Oudheid. Dit was een soort bar waar men een snelle, warme hap kon eten. Een beetje zoals de streetfood van tegenwoordig.

Ik draag de oudere generatie een warm hart toe voor de mooie introductie tot de Griekse keuken die ze mij bezorgden, maar ik verwelkom ook maar al te graag deze inspirerende nieuwe restaurants!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s